Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozloučení s Fany Malidaj

13. 2. 2009

 

 

 

Loučíme se s Fančou

 

 

V srpnu roku 1997 jsem si domů přivezla svého

prvního belgického ovčáka malinois. Byla to malá zrzavá kulička z chovatelské stanice Malidaj – Fany. Od této chvíle se začala vyvíjet nádherná etapa našeho společného života. Teda ne že by vše bylo tak idylické, zpočátku jsme se obě docela hledali. Trvalo nějakou chvíli, než jsem pochopila, že Fanča není německý ovčák, na kterého jsem byla doposud zvyklá. Obě jsme se hodně učili, abychom poté společně zažili krásné chvíle J

 

         Ve všestranném výcviku jsem s Fančou složila téměř všechny vrcholové zkoušky (ZVV3, IPO3, SchH3, … ). Pracovat s touto fenou bylo fascinující – byla razantní obranář v kombinaci s vášnivým aportérem a bezvadným stopařem. Zúčastnili jsme se spolu i spousty všestranných závodů, odkud jsme si odvezli nejednu trofej.

 

         S Fančou jsme ale vynikli hlavně ve výcviku záchranářském.

I zde jsme složili téměř všechny vrcholové zkoušky

-                     dle národního zkušebního řádu:

ZZP3-sutiny, ZLP3-laviny, ZVP3-voda, ZTV-terén,

ZPJ-zkouška pohotovostní jednotky-vrcholová zkouška

-                     dle mezinárodního zkušebního řádu:

RH-TB-sutiny, RH-LA-laviny, RH-WB-voda, RH-FLA-terén

Fany se zúčastnila celkem 8x Mistrovství republiky záchranných psů (v loňském roce 2008 – byla nejstarším účastníkem Mistrovství), 5x byla účastnicí Českého poháru lavinových prací (1x - 1.místo, 2x - 2. místo a 1x - 4. místo) a 5x byla účastnicí Českého poháru vodních prací (2x - 1.místo, 2x - 4. místo). Zároveň se zúčastnila i několika výběrových závodů pro Mistrovství světa.

Absolvovali jsme spolu spousty táborů, soustředění, expedic (Slaná voda, Air Fresh)

Celkem 5x byl Fanče udělen titul – FENA ROKU Jihočeské záchranné brigády kynologů a na členské schůzi 8.1.2006 jí byl udělen CACT – Šampión ve výkonu záchranných psů ČR.

Fany byla dost často využívána i při ostrých nasazeních. Milovala hledání osob, pracovala kdekoliv, za jakéhokoliv počasí ať ve dne či v noci a při práci se nedala ničím vyrušit. Její povaha byla velice vyrovnaná. Vedoucí jihočeské záchranné brigády kynologů pan Jaroslav Sedlák na její adresu uvedl: „je to nejspolehlivější maliňák, kterého znám“. Po dobře odvedené práci dokázala nosit hlavu hrdě vzhůru J.

Záchranářský výcvik mohla tak dobře odvádět také díky tomu, že milovala lidi. Často se zúčastňovala ukázek výcviku pro děti, po jejich skončení vždy následovalo mazlení s dětmi, které pro ni bylo tou správnou odměnou.

 

Za svůj život odchovala Fany celkem 4 vrhy štěňat. Všem předávala kus sebe a svého umění. Ponechala jsem si po ní dvě fenky (z vrhu „B“ a „D“) a díky jim tady se mnou Fany vlastně stále zůstává …